Detail Beelddocument Gazelle

Titel: van Werven bakfiets
Deelcollectie: Product
Objectnummer: 954677
Objectcategorie: 3D Object
Objectnaam: Fiets
Beschrijving: In 1950 heeft Jacob van Werven uit Apeldoorn octrooi verkregen (afb. 11) op de ingenieuze constructie waarbij de bestuurder boven het voorwiel zit en de aandrijving op het voorwiel plaatsvindt. Volgens de octrooi aanvraag zou de neiging tot slingeren van de laadbak de sturing vrijwel niet kunnen beïnvloeden, dit in tegenstelling tot de bekende constructie.
Gazelle te Dieren heeft deze bakfiets een aantal jaren vervaardigd en verkocht. Gezien het prijsverschil van een additionele honderd gulden ten opzichte van een standaard bakfiets met open laadbak (f 450,- in 1953) was de belangstelling waarschijnlijk gering. Voor zover bekend bevindt zich er nog één ander exemplaar in Nederland.
De bakfiets is 55 jaar in bezit geweest van Hans Compter, verzamelaar van historische voertuigen. De reclame van bakkerij Michels van het Ginderover in Heeze is er door hem op aangebracht ivm een deelname aan De Brabantse Dag.
Blijkens de flyer van Agent G. van Zutphen uit Apeldoorn werd er ook al in 1948 speciale aandacht gevraagd voor deze driewieler (afb. 10).
Periode: 1950-1953

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.